skip to Main Content

Nederlands

Nederlandse biografie (lang en kort) en enkele recensies

“ Stellar playing … Daniel Rowland has a powerful, glamorous tone, gleaming at the top and throaty and rugged down at the bottom.. he plays with such fiery intensity that the music seems to shake” Gramophone

“ Prachtig, intens en hypermuzikaal gespeelde interpretaties… Rowland zet een imposant pallet aan violistische kleuren in – van heel vegerige pastels tot vol temperament “ NRC Handelsblad

“It was not just the technical brilliance of his playing or the astonishing richness of his tone that gave his performance its unique stamp of quality. He radiated a single-minded intensity that made him seem totally at one with the music.” Glasgow Herald

“Daniel Rowland toont zich met naakt, kwetsbaar en zeer virtuoos spel een ideaal solist”   NRC Handelsblad

”These wide-ranging performances …provide the kind of authenticity you might expect to hear from violinists like Ivry Gitlis, Ida Haendel, Isaac Stern, or Enescu  himself – a force of nature which actually raises goose bumps. Urgently recommended!” Fanfare

“ Een CD die je onmogelijk af kunt zetten. Rowland speelt als een zanger en ontlokt aan zijn instrument fluitachtige timbres… Indringend, magistraal, kamermuziek van het hoogste niveau” ***** De Volkskrant

“glorious playing…ravishing in its finesse.” The Guardian

Biografie lang

“Hypermuzikaal’,’ ‘zeer virtuoos’ en ‘een ideaal solist’,  zijn een paar van de vele lovende woorden die zijn geschreven over violist Daniel Rowland.  

Rowland heeft zich op de internationale concertpodia gevestigd als een zeer veelzijdige, charismatische en avontuurlijke musicus, met een breed repertoire van Biber tot Berio. .

De afgelopen seizoenen trad Daniel op met orkesten van Tromso in het noorden van Noorwegen tot Kaapstad, in concerten van Beethoven en Brahms tot Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokoffief en Schnittke en werkte hij met vooraanstaande dirigenten als Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster, Anthony Hermus, Rossen Milanov en Andrey Boreiko. Hij is een gepassioneerd pleitbezorger van componisten van deze tijd, zoals de concerten zoals van Vasks, Lindberg, Glass, Ferneyhough, Saariaho en Van der Aa. In 2017 gaf hij première met Isidora Zebeljans Vioolconcert “Three curious loves” en het afgelopen jaar van Roxana Panufniks “Songs of Love and Friendship” met het Groot Omroepkoor. In september 2020 verscheen Daniels nieuwste cd ‘Distant light’, voor Challenge Records met vioolconcerten van Peteris Vasks, live opgenomen op het Stiftfestival 2019 in de aanwezigheid van de componist. (“Een mooie ode aan Vasks – rijk aan spanning en magie” – NRC Handelsblad)

Daniel is een gepassioneerd kamermusicus en heeft opgetreden met uiteenlopende artiesten als Ivry Gitlis, Heinz Holliger, Gilles Apap, Anna Fedorova, Alexander Lonquich, Nino Gvetadze, Michael Collins, Nicolas Daniel, Vladimir Mendelssohn, Lars Vogt, Alberto Mesirca, Willard White en Elvis Costello. Hij is een veelgevraagde gast op vooraanstaande internationale kamermuziekfestivals als Kuhmo, Stellenbosch, Risor, Sonoro, Rio de Janeiro, Chiemgau en Osnabrück. Daniel maakt deel uit van veelgeprezen duo-partnerschappen met pianiste Natacha Kudritskaya, “a perfect partnership” volgens BBC Music Magazine, en met celliste Maja Bogdanovic, wiens recente duo-cd „Pas de deux” (Challenge Records) 5 wereldpremières bevat en beschreven werd als “een magische ontmoeting tussen cello en viool” door NRC Handelsblad. Hij is ook een van de oprichters van een baanbrekend tangokwintet met bandoneonvirtuoos / componist Marcelo Nisinman (“een ensemble met de kracht van dynamiet” – Süddeutsche Zeitung)

In 2005 richtte Daniel het Stift International Music Festival op in Twente, waar hij opgroeide, met het 15e-eeuwse Stift als kloppend hart. Het festival, dat elk jaar plaatsvind eind augustus en vlak na Kerst wordt geprezen als een festival van grote intimiteit, avontuur en sfeer. Daniel was twaalf jaar lang de primarius van het Brodsky Quartet, met wie hij furore maakte tijdens het Prinsengrachtconcert in 2017. Zij traden op over de hele wereld op en maakten talloze opnames, waaronder de beroemde Shostakowitch Cycle. Daniel geeft les aan het Royal College of Music in Londen.

Daniel werd geboren in Londen, en begon zijn vioollessen in Enschede nadat zijn ouders naar Twente in het oosten van Nederland waren verhuisd. Hij studeerde bij Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. De ontmoeting met Ivry Gitlis in 1995 was van grote betekenis en leidde tot lessen in Parijs en later tot muzikale samenwerkingen. Daniel behaalde onder meer de eerste prijs tijdens het Oskar Back-concours in het Concertgebouw in Amsterdam in 1995 en de Brahms-prijs in Baden-Baden. Zijn viool is van Lorenzo Storioni (Cremona 1796) en zijn strijkstok is een Maline, in bruikleen gegeven door het Nationaal Instrumentenfonds. Daniel woont in Amsterdam met zijn partner, celliste Maja Bogdanovic en hun dochter.

Biografie kort

“ Daniel Rowland toont zich met naakt, kwetsbaar en zeer virtuoos spel een ideaal solist” NRC Handelsblad

Stellar playing … Daniel Rowland has a powerful, glamorous tone, gleaming at the top and throaty and rugged down at the bottom.. he plays with such fiery intensity that the music seems to shake” Gramophone

“Hypermuzikaal’,’ ‘zeer virtuoos’ en ‘een ideaal solist’,  zijn een paar van de vele lovende woorden die zijn geschreven over violist Daniel Rowland.  

Rowland heeft zich op de internationale concertpodia gevestigd als een zeer veelzijdige, charismatische en avontuurlijke musicus, met een breed repertoire van Biber tot Berio. .

Daniel wordt in 1972 geboren in Londen, en begint zijn vioollessen in Enschede nadat zijn ouders naar Twente zijn verhuisd. Hij studeert bij Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh en later ook bij Ivry Gitlis, met wie hij de rest van zijn leven een warme band koestert. Rowland wint onder meer de Brahms-prijs in Baden-Baden en het Oskar Back-concours.

Rowland ontwikkelt zich al snel als vooraanstaand solist. Zo soleerde hij afgelopen jaren in concerten van Beethoven en Brahms tot Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokoffief, Glass en van der Aa met dirigenten als Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster en Andrey Boreiko Rowland speelde ook meerdere wereldpremières van hedendaagse componisten als Isidora Zebeljan, Roxana Panufnik, Peteris Vasks en Elena Firsova.

Maar ook kamermuziek is een grote liefde van Rowland. Twaalf jaar lang was hij primarius van het Brodsky Quartet, met wie hij in 2017 schitterde op het Prinsengrachtconcert. Zij traden op over de hele wereld op en maakten vele opnames, waaronder de beroemde Sjostakovitsj cyclus. Daarnaast speelt Rowland in tangokwintet ChamberJam en vormt hij veelgeprezen duos met pianiste Natacha Kudritskaya en met zijn vrouw, celliste Maja Bogdanovic, met wie hij onlangs de duo-cd „Pas de deux” uitbracht.

Daarnaast is Rowland verbonden als docent aan the Royal College of Music in Londen en heeft hij de bezielende leiding over zijn eigen festival in  Twente, het Stift International Music Festival, waarin zijn internationale muzikale vrienden sinds de oprichting in 2005 in augustus en december samenkomen voor intieme en avontuurlijke kamermuziekconcerten. 

Daniel’s viool in gemaakt door Lorenzo Storioni (Cremona 1796) en zijn strijkstok is een Maline, in bruikleen van het Muziekinstrumentenfonds.

Back To Top
Search